A nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak mint azoké, akik reggeliznek.
Meglepő, igaz?
Márpedig azért, mert ők reggelire általában gabonapelyhet esznek tejjel.
Azt már lehet hogy tudod egy korábbi posztomból, hogy a fogzománcot jelentősen károsítják a savak és cukrok. A tej és joghurt nem savas, nem is magas cukortartalmúak, viszont magas a kálcium tartalmuk, ami a fogak és csontok egészségéhez elengedhetetlen.
A sajt kálcium és foszfát tartalma pedig a szájüreg pH értékének fenntartásában játszik szerepet. Ráadásul a fogyasztása beindítja a nyáltermelést, amely segít a fogszuvasodás megelőzésében (vagy legalább a folyamat lassításában).
Van még egy jó hírem! A száj vegyértéke tejfogyasztás esetén soha nem csökken a kritikus 5,5 alá, amely a fogzománc kioldódásához vezetne.
Azok számára pedig, akik nem ennének nagyon tejterméket: rágózzatok! De olyat, aminek van xilit tartalma. A cukormentes rágógumi rágása során fokozódik a nyáltermelés, ami semlegesíti a szájüregben a savasságot, mindeközben fizikailag is eltávolítja a fogzománcra tapadt lepedéket, ételmaradékokat.